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FACILITY USE REQUEST PROCESS 
 

Dear Applicant, 
 

Thank you for your interest in requesting space at a Webster Central School District   
facility.  

Please take a moment to review the attached regulations (Regulation 2071) regarding 
use of a Webster School District facility before initiating your request.  
 

• Please set up an account in Master Library for your group. We will allow one 
contact per group. 

• In order to complete the set up process, you must have a valid and up to date 
insurance form naming WCSD as additionally insured.  

• Once your group has set up an account, you will receive an email within one 
week approving your account.  

• Once your account is approved, your group manager can request space. 

• Space cannot be requested within two weeks or after 75 days from the date of 
the request.  

• The principal and or athletic director approve, deny or amend the requests, not 
the scheduler.  

• Once the principal and/or athletic director have taken action, you will receive an 
email from “info@masterlibraries.com.”  Please review the dates as the NOT 
AVAILABLE dates do not show on the automated email.  

• You may not hear back for at least three weeks.  

• Please note that school events take precedence over rentals and in rare 
occurancces, can be cancelled due to school events.  

• Elementary schools are not available on the weekends or during school breaks. 
Elementary buildings close at 7:30 pm, M-F. 

• Middle schools and high schools have limited gym, auditorium, field and turf use 
Mondays – Saturdays during in season sports and during school productions.   

• WCSD buildings have early closing times in the summer and are closed on 
weekends.  

• Fees are subject to change without notice and are renewed July 1 of each year. 

• For all aquatics inquiries please call 585-670-1087. 

• Facility scheduler contact is 670-8066 or jane_laskey@webstercsd.org 
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WEBSTER CENTRAL SCHOOL DISTRICT 
FEE GROUPS – PUBLIC USE OF SCHOOL FACILITIES 

REGULATION 2071 

 

Please note the following categories to determine fees for using school facilities 
 
User Group A – includes all Webster School events/programs, educational meetings, and WCSD affiliated 
support organizations such as PTSA, WHEN, Marching band boosters, boy scouts and girls scouts and 
programs offered by Webster Parks and Recreation. There is no facility charge for this group when they use 
facilities during regular building hours or for special events that are pre-approved by administration. Group 
A events are subject to supervision and sentry fees as determined by WCSD. 
 
User Group B –This group includes Webster Youth Sports Council programs and civic organizations in 
Webster and that benefit members of the WCSD community. Groups must demonstrate nonprofit status as 
defined by Section 501(C) of the Internal Revenue Code, and / or must parallel the purpose of enriching the 
lives and education of children in Webster. These groups will contribute a portion of operating expenses based 
on the chart below and be responsible for custodial fees outside normal school hours.  (To be considered 
“local” and qualify for the Group B rate, 75% of participants in a youth sports program should reside in the 
Webster Central School District.) Group B events are subject to supervision and sentry fees as determined by 
WCSD..  
 
User Group C – Includes all non-local organizations, including nonprofit.  Fees will reflect the full cost of 
opening and operating the facility during the approved event including building rental, equipment rental, and 
staff. Group C events are also subject to supervision and sentry fees as determined by WCSD. 
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WCSD FACILITY RATES (7/1/2023-6/30/2024) 

Fees are approved by the WCSD Board of Education. Fees are updated July 1 of each year.  
 

 Personnel 
Rates 

  

 Evening/Sat Sunday  

AV Technician $61.00 $92.00  

Custodian $73.00 $110.00  

Food Service $74.00 $111.00  

Sentry $42.00 $63.00  

Facility Rates 

 A B C 

Elementary Aud. No Charge $25 per day (up to six hours) $125 per day 

Secondary Aud. No Charge $50 per day (up to six hours) $175 per day 

Elementary Cafe No Charge $25 per day (up to six hours) $75 per day 

Secondary Cafe No Charge $50 per day (up to six hours) $100 per day 

Classroom/Space No Charge $25 per day (up to six hours) $50 per day 

Elementary Gym No Charge $25 per hour $75 per hour 

Middle School Gym No Charge $35 per hour $125 per hour 

High School Gym No Charge $50 per hour $250 per hour 

Field House 
(Thomas) 

 
No Charge 

 
$50 per hour 

 
$300 per hour 

Pool (Thomas) No Charge $5 per lane/per hour $20 per lane/per hr 
hour  

 
Pool (WAC) 

 

 
No Charge 

$5 per lane per hour (short) 
$10 per lane per hour (long) 

$20 per lane per 
hour (short) $30 per 
lane per hour (long) 

 
Baseball Field 

 
No Charge 

 
$15 per hour (2 hr. min) 

$75 per hour 
(2hr. min) 

Softball Field No Charge $15 per hour $75 per hour 

Rectangle Field No Charge $25 per hour $75 per hour 

Tennis Courts No Charge No Charge No Charge 

Basket Road No Charge $25 per hour + $10 per hour 
lights 

$175 per hour + 
$30 per hour for 
lights 

All Weather Track No Charge No Charge $26.50 per hour 

Supervision staff are 
required at all turf, 
auditorium, gymnasium, 
cafeterias hosting events 

$26-$63 per 
hour per 
supervisor 

$26-$63 per hour, per 
supervisor 

$26-$63 per hour 
per supervisor 
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WEBSTER CENTRAL SCHOOL DISTRICT 

WEBSTER, NY 

PUBLIC USE OF SCHOOL FACILITIES 

Regulation 2070 

General Statement: 

The Webster Central School Board of Education favors the optimum use of district buildings and facilities by residents of 

the district, within restrictions of the law.  The Board of Education, by law, is charged with exclusive custody, control and 

supervision of school building facilities and must administer them for the benefit of school programs.   

 

The Board of Education wishes the Webster Central School to be a “community school” and encourages use of school 

building facilities by community not-for-profit organizations and community residents not requesting facility use for 

profit-making activities.  Generally, facilities are not available to non-resident organizations or individuals, nor to 

community organizations or individuals who are requesting facility use for profit-making activities.  Exceptions may be 

made by the Board of Education on a case-by-case basis.  In granting an exception to any profit-making activity, the 

Board shall determine the fair market rental charge.  This regulation is subject to the limitation of Sections 414 and 403-a 

of the Education Law.  Permissible uses of school facilities include, among others, educational, recreational, social and 

civic activities, meetings and entertainments.  All meetings and entertainments must be non-exclusive and open to the 

general public.  When admission fees are charged, the proceeds must be used for educational or charitable purposes and 

must not be applied to the benefit of a religious, fraternal, secret or exclusive organization, with the exception of veterans 

and volunteer firefighter organizations. 

 

In order to protect school property, to ensure consistency in carrying out policies, and to clarify procedures to be used in 

granting use of school facilities, the following regulations apply: 

 

1. Any person or organization, which meets the requirements of the policy quoted above, is eligible to apply for use 

of school facilities. 

 

2. An application form requesting use of a specific school facility must be made by a responsible representative (21 

years of age or over). To set up an account to request space, please visit Master Library at 

https://ny166.mlschedules.com/Login.aspx 

 

3. In cases of conflict, the school or school-sponsored program takes precedence over non-school activities  

 

4. Storage of non-school property is limited to the duration of the event and must be removed promptly after the 

event.  The Board of Education and school staff assume no responsibility for non-school property used or stored 

on the premises. 

 

5. It will be necessary for a school employee to be on duty during the hours of the event.   

 

6. If the cafeteria kitchen is used, it will be necessary for a food service worker to be present to supervise the use of 

kitchen equipment.  The fee for this service is established by Regulation 2071. 

Please note that number of participants, spectators as well as other criteria 
dictate the number of supervisors and/or sentries are needed for each event, 
tournament or game.  
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7. Personnel and use fees will be charged commensurate with facilities required and services requested, or required 

by the building principal, in accordance with Regulation 2071. 

 

8. Final authorization for use of facilities and determination of applicable fees will be made by the building principal 

and or the athletic director. 

 

9. Smoking, use of vape products or nicotine is not permitted in school-owned buildings or on school property. 

 

10. Individuals utilizing school district facilities (buildings or grounds) are prohibited at all times from possessing, 

using, or being under the influence of alcohol or drugs.   
             

11. The organization using the facility will be responsible for damage or excessive wear caused by use of the facility.  

Written notification of such damage must be submitted to the building principal. 

 

12. The school may not act as purchasing agent for any consumable supplies or equipment used by non-school 

groups. 

 

13. The Board reserves the right to withdraw the privilege of using school facilities from any organization that 

permits abuse of facilities or does not follow applicable regulations. 

 

14. On days when school is closed because of snow or other emergency reasons, all activities scheduled for that day 

will be postponed or canceled. 

 

15. Individuals or groups requesting facility use may be required to provide a Certificate of Public Liability Insurance 

in a minimum amount of $1,000,000 per occurrence, with the district as a named insured.  The district Insurance 

Broker of Record will review each request for facility use and recommend to the building principal the 

advisability of requiring a Certificate of Public Liability Insurance.  The building principal will make the final 

determination in this matter.  
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WEBSTER CENTRAL SCHOOL DISTRICT 
WEBSTER NEW YORK  

INSURANCE REQUIREMENTS FOR PUBLIC USE OF FACILITIES 
 

4.1 Insurance Requirements 

A valid Certificate of Insurance is required for any and all use of Webster School District facilities. The user hereby 

agrees to effectuate the naming of the town and/or school district as an unrestricted additional insured on the user’s 

policy. The policy naming the Webster School District as an additional insured shall:  

• be an insurance policy from an A.M. Best rated “secured” New York State licensed insurer  

• contain a 30 day notice of cancellation  

• state that the organization’s coverage shall be primary coverage for the Town and/or school district, its board, 

employees and volunteers.  

 

The user agrees to indemnify the school district for any applicable deductibles. Required insurance:  

• Commercial General Liability Insurance: $1,000,000 per occurrence/$3,000,000 aggregate.  

The user acknowledges that failure to obtain such insurance on behalf of the Webster School District constitutes a 

material breach of contract and subjects it to liability for damages, indemnification and all other legal remedies available 

to the Webster School District. The user is to provide the Webster School District with a certificate of insurance, 

evidencing the above requirements have been met. The failure of the town and/or school district to object to the contents 

of the certificate or the absence of same shall not be deemed a waiver of any and all rights held by the Webster School 

District.  

Certificate of Insurance must cover all teams for which the organization is responsible for scheduling. Any exceptions 

must be provided in writing.  

 


